璿藍Ruilan

Silver Arch Design Award Winner ’24

Information

Type

家居裝飾

Space

兩房一廳

Square meters

200m²

Budget

200M

基地為客變屋,本案作品取名為「璿藍」,源自於空間中突顯出的格局主題性,業主相當熱愛烹調,身為主廚的他希望住家空間不要僅僅只是安居樂所的環境,更希望可以結合本身的愛好,將廚房空間轉變為私廚的高級感空間,因此作品傾注相當多的規劃讓公領域變得更加舒適且便利,包括色彩的堆疊、視覺的穿透、儲物容量的多寡、烹調設備的擺放等,無一不為業主的日常生活做出考量。

當人們對於一件事情產生興趣,便會忘乎所以地投入其中,業主對於烹飪佳餚的追求之於設計師對於設計美學的追求,在住宅主題以及私廚領域之間,設計師選擇兩者兼具,利用玻璃建材、懸空結構等手法,呈現出空間在不同情境下該有的樣貌,當一家人生活,可以保持視線交流,也能在各自的領域中盡情暢快揮灑。

The name of the customized project, “Ruilan”, comes from the layout. The client is a passionate cook, and as a chef, he wants to combine his hobbies in his home. The designer transformed the kitchen into a private, high-class space. In addition, a lot of planning has been done to make the social area comfortable and convenient, including color stacking, penetration, storage capacity, cooking equipment, etc., for the client’s daily life.

     When people are interested in something, they become involved in it. The client’s pursuit of cooking is equivalent to the designer’s pursuit of aesthetics. Between the home and the private kitchen, the designer chooses to do both, utilizing glass and suspended structures to serve the different contexts. The family can maintain visual communication and enjoy their hobbies in their fields.

設計靈感和動機

本案業主是一對夫妻,丈夫是餐廳廚師,有兩個小孩。夫妻倆喜歡以廚房為中心的空間,希望住宅空間能夠體現出成熟和專業的感覺。

設計師以廚房為家中的重點,打造一個兼具私廚機能與家庭溫馨氛圍的空間,304*110公分的長吧台不僅可以作為用餐區,也能讓業主在烹飪時與家人朋友互動。充足的烹飪裝備,則滿足業主對專業廚房的需求。此外,業主還希望在開放空間中設計一個玻璃圍成的書房,供兩個孩子使用。設計師利用玻璃隔間,劃分出一個獨立的書房空間,同時也能讓孩子們在學習時感受到家人陪伴的溫暖。

     The clients are a couple with their two children. The husband is a chef. The couple loves the kitchen-centered space and wants the home to reflect sophistication and professionalism.

     With the kitchen as the core of the home, the designer created a space that combines the functions of a private kitchen with a cozy family atmosphere. The 304*110cm bar not only serves as a dining area but also allows the client to interact with family and friends while cooking. The cooking equipment satisfies the client’s need for a professional kitchen. In addition, the client also wants a study room surrounded by glass in the open plan for the two children. The designer took glass partitions to create a study room so that the children could feel the warmth of their family’s company while studying.

作品特別處與實現設計的經過和成果

色彩區分空間

本案業主是一對夫妻,丈夫是餐廳廚師,有兩個小孩。夫妻倆喜歡以廚房為中心的空間,希望住宅空間能夠體現出成熟和專業的感覺。設計師利用色彩來區分空間的分界,以滿足業主的不同需求。在玄關、廚房和餐廳區域,設計師使用深色的天花板和木皮來打造出成熟和專業的形象。此外,中島吧台的後面設有一個隱藏的儲藏間,讓空間更加實用。

材質增添質感

在客廳和臥室區域,設計師則使用淺色系的牆面和木地板營造出愜意舒適的氛圍。此外,設計師還使用深色的美耐板牆壁,增添空間的豪華感和溫暖感。

Color distinguishes areas

     The clients are a couple with their two children. The husband is a chef. The couple loves the kitchen-centered space and wants the home to reflect sophistication and professionalism. The designer used color to symbolize the boundaries of each area to meet the client’s requirements. In the foyer, kitchen, and dining room, the designer used dark ceilings and wood veneers to create a sophisticated and professional image. In addition, a hidden storage area behind the center island bar makes the space more functional.

Materials add texture

     In the living room and bedrooms, the designer used light-colored walls and wooden floors to create a cozy and comfortable atmosphere. The designer also used dark-colored high-pressure laminate walls to emphasize a sense of luxury and warmth.

實質描述材質方面

使用的建材與元素有:石英石、大板磚、富美家美耐板、鍍鈦板、磁磚、鐵件、鋁框。

在這個設計中,吧台採用美耐板材質,具有耐磨、耐熱、耐腐蝕、易清潔等優點,非常適合用於廚房和餐廳等空間,而鐵件則被用於裝飾和燈飾,地板則使用特別挑選的60*120公分的磁磚,具有很好的耐用性和美觀性。此外,牆面使用深色美耐板,與天花板的木皮形成對比,不僅增加空間的層次感,也能營造出沉穩大氣的氛圍。

Material: quartz stone, large slab tile, Formica laminates, titanium plated board, tile, iron parts, aluminum frame.

     The bar made of laminates is wear-resistant, heat-resistant, corrosion-resistant, and easy to clean suitable for kitchens and dining rooms. Iron fittings are used for decoration and lighting, and the floor is covered with 60*120cm durable and beautiful tiles. The walls are covered with dark-colored laminates to contrast with the wood veneer on the ceiling, creating depth of field and a sense of calmness.

技術層面特質

這個作品的總坪數是30坪,共有四個房間,為客變屋,基地將原本的封閉式廚房改為開放式設計,設計師利用這點再將中島吧台作為廚房與客廳的隔斷。此外,還利用色彩和材質來區分空間的功能,使用深色的天花板和木皮來打造出成熟和專業的感受,在客廳和臥室區域,則使用淺色系的牆面和木地板,營造出暢快舒適的氛圍。

     The total area of this customized project is 99.1 square meters with four rooms. The designer changed the original closed kitchen into an open plan and then used the kitchen island as a demarcation between the kitchen and the living room. The designer also used colors and materials to differentiate the functions of each area. Dark ceilings and wood veneers create a sophisticated and professional look. In the living room and bedrooms, light-colored walls and wood floors create a fresh and comfortable atmosphere.

過程中受到的挑戰或難以克服的事

在本案中,設計師面臨的最大挑戰是如何打造一個懸浮結構的書桌,為了確保書桌的結構堅固耐用,設計師使用鋼材來支撐整體結構,且銜接的壁面多為玻璃材質,雖然這增加施工的複雜度,但最終設計師成功地實現客戶的要求,也同時達到室內設計的職人精神。另外就是對於開放式廚房在油煙處理上的考慮,必須策畫出完善的空調位置,才能確保長期使用的情況下,空氣品質依舊維持良好。

     The biggest challenge was to create a desk with a suspended structure. To ensure the durability of the desk’s structure, the designer used steel to support the entire structure, and most of the articulated walls were made of glass. Although this added to the complexity of the construction, the designer was able to fulfill the client’s requirements and achieve the spirit of interior design. On the other side, the open kitchen grease and smoke must require the perfect location of the air conditioning to ensure that the air quality is maintained for a long period of time.

設計施工過程的操作及影響

設計師透過細心的觀察和溝通,深入了解業主的需求和生活習慣。在設計中,設計師注意許多細節,例如照明設計和空間布局,以創造一個舒適實用的居家空間。業主對最終的設計成果非常滿意。他們表示,空間的設計與他們的生活方式完美契合,尤其是在廚房設備和收納空間方面,開放式的廚房設計讓家人能夠在烹飪時互動交流,也讓空間更加明亮寬敞。

     Through careful observation and communication, the designer understood the client’s needs and living habits. The designer paid attention to details, such as lighting design and space layout, to create a comfortable and practical home. The couple is very satisfied with the final result, saying that the design fits perfectly with their lifestyle, especially in terms of kitchen equipment and storage. The open kitchen allows the family to interact with each other while cooking and is also much brighter and more spacious.

美學描述

「色彩,是空間的溫度,它能讓人感到舒適、放鬆、或愉悅。」

在玄關、廚房和餐廳區域,設計師使用深色的天花板和木皮,呢喃著成熟與專業,深色的美耐板牆壁,增添空間的豪華感和溫暖感,中島吧台後的隱藏儲藏間,是低調的實用,在客廳和臥室區域,設計師則使用淺色系的牆面和木地板,訴說著愜意與舒適。深色美耐板牆壁,增添一絲豪華與溫暖。

室內設計,不僅是美感,更是連結,燈光,是空間的靈魂。它能營造出不同的氛圍,或明亮、或溫馨、或浪漫。線條,是空間的骨架,它能引導視線,劃分空間,創造出層次感;材質,是空間的質感,它能賦予空間不同的個性,或溫暖、或奢華、或簡約,好的室內設計,是在美感與連結的平衡中,蘊生一片溫馨質韻。

“Color is the temperature of a space; it can make people feel comfortable, relaxed, or happy.”

     In the foyer, kitchen, and dining room, the designer used dark ceilings and wood veneers to emphasize sophistication and professionalism. Dark-colored laminate walls enhance the sense of luxury and warmth. A hidden storage area behind the kitchen island provides understated utility. In the living room and bedrooms, the designer used light-colored walls and wooden floors for coziness and comfort. Darker laminate walls add luxury and warmth.

     Interior design is not just about beauty, it’s about connection. Lighting is the soul of the space, it can create a different atmosphere, bright, warm, or romantic. The line is the skeleton of the space, it can guide the sight, delineate the space, and create layers. Material is the texture of the space, it can give space personality, warmth, luxury, or simplicity. Good interior design is to present warmth in the balance of beauty and connection.

作品如何回饋社會、永續性

永續設計是現代室內設計的重要理念,它不僅能為居住者創造舒適健康的空間,還能減少對環境的影響。在本案中,設計師在設計過程中充分考慮永續性,他們採用一系列環保材料和設計理念,以打造一個既美觀又環保的居家空間。

設計師選用一系列綠色建材,包括:無毒無害的油漆、低 VOC 的黏合劑、可回收的材料等,這些材料不僅能確保室內空氣的質量和耐久性,還能減少對環境的污染。在設計理念方面,設計師也考慮到自然採光以及通風,不僅能提高空間的舒適度,還能減少能源消耗,最後透過簡約的設計減少材料的使用,還能營造更加優雅的空間。

     Sustainability is an important concept in modern interior design, which not only creates a comfortable and healthy space for the occupants but also reduces the negative impact on the environment. The designer considered sustainability and used a range of eco-friendly materials and design concepts to create a home that is both beautiful and environmentally friendly.

     The designer created the project with a range of green building materials including non-toxic and non-hazardous paints, low-VOC adhesives, and recyclable materials. These materials not only ensure the quality and durability of indoor air but also minimize environmental pollution. In terms of design concepts, the designer used natural lighting and ventilation to enhance the comfort of the space and minimize energy consumption. Finally, the minimalist design reduces the use of materials and creates a more elegant look.

作品獲頒紀錄

Silver Arch Design Award Winner ’24