盒中白光:簡約生活美學White Light in a Box: Minimalist Lifestyle Aesthetics

Silver Arch Design Award Winner ’24 / 2024 MUSE Design Awards Silver Winner

Information

Type

套房設計

Space

兩房一廳

Square meters

250m²

Budget

200~500M

基地為中古屋,本作品取名為「盒中白光:簡約生活美學」,設計以白色與立方體為核心理念,傳達出簡約之美的同時,也預示著空間品質與光線交互的巧妙融合,將為業主呈現出現代而和諧的棲居之所。

業主期望從原有的三室改為兩室,並拓展公共區域,設計師在簡約風格的基礎上,運用隱藏門與貼膜來增強空間感,將客廳、餐廳、廚房整合為開放式空間,採用統一線條設計增加層次感,選用優質材料如大理石、木皮及長虹玻璃,配合隱藏設備,打造出整潔有序氛圍。將歷經四十年歲月的老房子改造成為舒適的現代化住宅,達到業主的滿意、空間寬敞明亮,兼顧功能與美觀,營造出輕鬆愉悅的家居環境。

The site is an old apartment. The name, “White Light in a Box: Minimalist Lifestyle Aesthetics”, reveals the minimalist aesthetics conveyed by the core concept of white and a cube. The name also signifies the subtle fusion of space and light to provide a modern and harmonious residence for the occupants.

The client is looking forward to converting a three-room into a two-room one, and at the same time expanding the social area. The designer used hidden doors and film to enhance the sense of spaciousness. The living room, dining room, and kitchen are integrated into a unit with a unified line design. High-quality materials such as marble, wood veneer, and moru glass, together with hidden equipment, create a neat and organized look. The designer transformed a 40-year-old apartment into a comfortable, modern home that meets the client’s expectations. The space is spacious, bright, functional, and aesthetically pleasing, providing a relaxing and enjoyable living experience.

設計靈感和動機

業主期待將原本的三居室改為兩居室,同時擴大公區空間。經過兩人的深度溝通後,設計師以簡約為核心,運用隱藏門設計。他認為,貼膜能夠長期保留表面潔淨,也能給人更佳的質感感受。全屋大面積使用貼膜,提升設計持久度,因該材質更耐磨損且堅固耐久。通過巧妙佈局與工藝手法,最終營造出明亮寬敞且功能齊全的宜居之家。

The client is looking forward to converting a three-room into a two-room one, and at the same time expanding the social area. After an in-depth communication between the two of them, the designer focused on minimalism and applied a hidden door design. He felt that the film would retain the cleanliness of the surface for a long period of time, and also provide a better texture. A large area of the room is covered with the film to enhance durability, as the material is more resistant to wear and tear and is stronger and more durable. Through clever layout and craftsmanship, the designer created a bright, spacious, and functional home.

作品特別處與實現設計的經過和成果

該室內設計秉持開放空間擴大與線條運用之精髓,盡顯獨特創意。首先,設計師採用開放空間擴大設計手法,將三間獨立場域打通,將客廳、餐廳、廚房等空間融匯成寬闊舒適的共用區域,可以有效提高空間流動性,使整體視覺更為開闊明亮。

再者,設計師靈活運用線條,通過對天花板、牆面、櫃體等元素的統一式設計與佈置,讓縱橫線條更加清楚,提升空間的層次感,營造乾淨俐落的氣息,設計師完善地運用線條增強空間視覺延伸力,同時讓整個空間更具精緻時尚氛圍。此外,設計師善於利用隱藏設備,將空調、電器等設施精妙地融入天花板或櫃體內,保障空間整潔有序。

  The interior design takes spaciousness and line utilization as the core to show creativity. The designer used the open space expansion design technique to connect the three areas so that the living room, dining room, and kitchen form a spacious and comfortable social area, which can effectively improve spatial mobility and make the space more open and bright.

     Furthermore, the designer utilized lines flexibly. The unified design and layout of the ceiling, walls, and cabinets make the vertical and horizontal lines more clear. The designer made perfect use of the lines to strengthen the extensibility, and at the same time, make the whole space more refined and fashionable. Furthermore, the designer installed hidden equipment, such as air conditioning and appliances into the ceiling or cabinetry to keep the space tidy.

實質描述材質方面

本案例以多種高檔建材,如大理石、木皮與長虹玻璃搭配,營造出溫馨而高貴的氛圍,電視背景採用懸浮結構,為設備提供連接空間,鄰近窗櫺的大理石平台厚度約40公分,在結構上也有做出相對應的設計與考量。同時,隱性門設計使空間更顯整潔大方。精選的材料與設計項目豐富空間層次,提升整體審美價值。

     The project has a variety of high-grade building materials, such as marble, wood veneer, and moru glass to create a warm and noble atmosphere. A suspended structure behind the TV provides space for the equipment. The marble platform adjacent to the window is about 40cm thick, echoing the structure. At the same time, the hidden doors make the space look tidy. Selected materials and design techniques enhance the overall aesthetics.

技術層面特質

這個室內設計占地約22坪,包含兩間臥房及兩個起居室。

原本為三房結構,設計師巧妙外衣包裹原有樑柱,賦予視覺舒適感,並將空調隱蔽其中,保持空間整潔俐落。電視牆原位調整,與陽臺相接處加入長虹玻璃元素,令整個家居空間更顯開放寬闊,滿足業主對明亮居所的期待。精細化設計,讓空間得到最大限度利用,達到功能與舒適兼備的效果。

     The site is 72.7 square meters in size and contains two bedrooms and two living rooms.

     There were three rooms. The designer wrapped the beams and columns to create a stress-free visual experience and installed air-conditioning to keep the space clean. The TV wall was adjusted in situ, and a moru glass was installed on the balcony to realize the openness and spaciousness, satisfying the client’s expectation for a bright home. The detailed design maximizes the use of space and achieves both functionality and comfort.

過程中受到的挑戰或難以克服的事

業主對於作品最終所呈現的空間感與亮度給予大力讚許,且設計中的展櫃有助於他們展示珍藏之物,對此業主備感滿意。能夠將40年中古屋煥然一新,且符合實際使用效益,使用者對設計師投以許多正面回饋,且先前就已經有合作做的經驗,此次為第二次合作,證明先前項目令他們滿意。這些回饋意味著設計的成功,同時給予設計師寶貴的啟示,助其在未來專案中不斷改進和優化設計理念。

     The client praised the spaciousness and brightness of the space, and the design of the display cabinets allowed them to showcase their treasures. The client gave the designers a lot of positive feedback on the project, which was a renovation of a 40-year-old apartment into an efficient use of space. Having worked together before, this is the second time the designer and the client have worked together, and it proves that they were satisfied with the previous project. These feedbacks signify the success of the design and gives the designer valuable insights to improve and optimize the design concepts for future projects.

設計施工過程的操作及影響

業主對最終呈現的空間感與亮度極為讚賞,設計中的展櫃也有助於展現他們的珍藏物品,對此深感滿意。設計師成功地將40多年歷史的老房子脫胎換骨,同時滿足實際實用需求,用戶給予許多肯定回饋,這是繼上次成功項目後的第二次合作,再次證明了前次項目的滿意度。這些回饋顯示出設計獲得成功,為設計師提供寶貴啟示,助力他們在未來項目中持續改進及完善設計理念。

     The client praises the spaciousness and brightness of the space, and the design of the display cabinets allows them to showcase their treasures. The designer renovated a 40+ year old apartment to meet the needs of the occupants. The client has given us many positive feedback. It is the second time the designer and the client have worked together after the previous successful project, which again proved the satisfaction of the previous project. These feedbacks show the success of the design and provides valuable insights for the designer to continue optimizing and refining the design concepts for future projects.

美學描述

「在繁忙與寧靜的交織中,找到心靈的棲息地。」

該空間以現代風格的客廳為設計範本,將簡約與寧靜巧妙地融入城市節奏之中,寬大的窗戶猶如畫框般映襯著城景,賦予空間無盡的生命力和開闊感。輕淺色調的搭配營造出輕鬆舒適的氛圍,有紋理豐富的沙發和地毯作為裝飾,線條明朗的燈光在天花板上描繪幾何圖案,使室內視覺得以進一步拓寬,電視牆後面的彩色玻璃天花板,展現一種賽博龐克的感覺,是科技和美感的展現。

這是個讓人心靈放鬆的理想之所,一天的繁忙過後,你可愜意地躺在柔軟的沙發上,欣賞窗外的城市美景,彷彿它已成為藝術牆壁的一部分,動靜之間,巧妙融合。

“An oasis for the mind in the midst of busyness and serenity.”

     The space is modeled after a modern living room, skillfully integrating simplicity and tranquility into the rhythm of the city. Wide windows reflect the cityscape like a picture frame, giving the space a sense of endless vitality and openness. Light colors create a relaxing atmosphere, while textured sofas and carpets serve as decorations. Linear lighting traces geometric patterns on the ceiling, giving the room a more spacious look. The stained-glass ceiling behind the TV wall has a cyberpunk look, a display of technology and beauty.

     It’s the perfect place to relax. After a busy day, one can lounge on the soft sofa and enjoy the view of the city from the window as if it were part of the art wall.

作品如何回饋社會、永續性

該室內設計方案以智慧家居系統為核心,用以提升能源效能。這一智慧系統可精准調控RGB燈光與窗簾,最大化運用天然光線,減少對室內照明的依賴,滿足可持續生活方式。設計師強調,自然採光不僅改善居住品質,還顯著降低能耗。

另外,採用環保建材是營造室內環境長久持續的關鍵因素,綠建材既有益於環境,對人體也是親膚無毒,又能提升空間品質。故此,本設計通過充分利用自然光影、智慧家居設備及選用綠色建材,實現室內空間的持久和諧與節能環保。

     The interior design enhances energy efficiency with a smart home system at its core. The system precisely regulates RGB lighting and curtains to maximize natural lighting and reduce reliance on artificial lighting for a sustainable lifestyle. The designer emphasizes that natural lighting not only improves living quality but also significantly reduces energy consumption.

     Eco-friendly building materials are a key factor in creating a sustainable indoor environment. Green building materials are not only beneficial to the environment but also non-toxic to people and can enhance the quality of the space. The project uses natural lighting, a smart home system, and green building materials to realize lasting harmony and energy conservation in the indoor space.

作品獲頒紀錄 AWARDS

Silver Arch Design Award Winner ’24
2024 MUSE Design Awards Silver Winner